Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune förordar Ladder till Påskresan i fjällen

Hörneåbor berättar

Hörneforsbor berättar (inklusive alla andra med anknytning till bygden)

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune förordar Ladder till Påskresan i fjällen

Vad är bättre än Ladder då man ska till Fjällen under Påsk. Moderiktigt och varm.

Det är snart Påsk 2019 och då kan garderoben inför fjällresan behöva förnyas, om man nu ska resa dit. Så annonserades i Stockholm 1944, vilket vi får ta del av i detta "reportage". Som bakgrund kan man läsa artikeln "Dags att ställa undan Luddorna - de kjempegode" från våren 2013. Så här skrev Rune till Skribenten, 2019-03-31.

Hej
Kanske du kommer ihåg att jag för länge sedan skrev om luddor som gjordes av s.k. maschongfilt från massafabriken i Hörnefors. Tror att du aldrig hört tal om sådana vinterskor. Råkade häromdagen se en veckotidningssida från 1944 och banne mej dök inte luddorna upp, där kallade laddor.

Texten till bilden säger: ”Efter en uppfriskande skidfärd eller skridskotur är det skönt att ta av sig pjäxorna resp skridskokängorna och ersätta dessa inomhus med ett par varma laddor av blå och vit filt”

Två iakttagelser, skridskokängor antyder ”lösa” skridskor…,well, så var det nog för de flesta på 40-talet, ”helrör” som vi sa var dyra och exklusiva. Jag har kvar mina bandyrör som köptes på Näslunds Järnaffär i Nordmaling år 1933 av förste ägaren. Använde dom tills jag slutade ”skriska” för ca 15 år sedan.

Kom att tänka på Öreälvens gamla flodfåra i Håknäs som ni kanske inte känner till, gör ett separat mail om den.

Hälsningar Rune Öström, Rosersberg

Det roliga med Runes bidrag till Becken-Webben 2012 var att både undertecknad Skribent och Redaktör Lena Lindholm har och använder Ladder / Luddor / Lobber regelmässigt, så sent som vintern 2019. Det norska ordet är Lobber, och sådan gick att köpa nya för ca 10 år sedan i den norska staden Nesna där en gammal Lobber-fabrik låg. Om detta kan man läsa i "Dags att ställa undan Luddorna - de kjempegode".

Luddorna som Rune berättar om i sitt nya mail 2019 är de som tillverkades av filt från Hörnefors Sulfitfabrik. Detta var inte "äkta filt" utan så kallad ”viraduk / maschongfilt" som i alla fall till utseende och konsistens liknade yllefilt. Sådana hemmagjorda Ladder / Luddor / Lobber ska inte förväxlas med de exklusiva dito som återges i bild 3, som gick att köpa på fin skoaffär i Stockholm.

1944 reklam

Bild 1. I den bild som Rune skickade till Redaktionen framgår inte var originalbilden var publicerad. Bilden var istället återgiven i tidskriften "Svenska Öden & Äventyr" nr 3/2019 som Rune skannat av. Året var 1944, och därmed är gränsen för copyright passerad. Av de hänvisningar som görs till olika affärer, dels varuhuset "PUB" dels skoaffären "Lagersons", förstår man att läsarna 1944 befann sig i Stockholm, med Sportnyheter av Daisy!

Bild 2. När man ger sig ut på riktig långtur i fjällen, vill vi nog inte gärna var utan denna härliga anorak, som inte bara är praktiskt utan också klädsam (PUB).

Ladder

Bild 3. Efter en uppfriskande skidfärd eller skridskotur är det skönt att ta av sig pjäxorna respektive skridskokängorna och ersätta dessa inomhus med ett par varma laddor av blå och vit filt (Lagersons).

Det Runes forskning ger vid handen är att Ladderna / Luddorna i bild 3 var tillverkade i Västerbotten. Exakt hur dessa syddes vid en skofabrik i länet finns återgivet i en journalfilm från Västerbotten 1941 (6.30 minuter in i filmen). Så knyts historiens smäckra trådändar ihop på Becken-Webben, tack vara värdefulla mail till Redaktionen från dess läsare.

Gunnar Engström, 2019-03-31

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se